hmmm....

sukar menjadi diri sendiri
diri mudah terikut
tiada asas yang kukuh
perlunya sesuatu
memperkukuh yang lemah

Monday, October 4, 2010

Masalah dan cabaran....Bakti Huffaz 2010

Alhamdulillah, setelah 6 hari berkampung di Felda Gedangsa,Kuala Kubu Bharu, Selangor akhirnya kami berjaya menghabiskan tugas dan misi kami di sana. Ini mungkin pengalaman pertama saya menjalani program seperti ini. Bukan sahaja sebagai peserta tetapi sebagai sebahagian daripada orang yang melaksanakan misi kali ini.


Pengalaman yang saya rasa cukup bermakna kerana dapat bekerja dengan pelbagai jenis orang yang mempunyai pelbagai ragam.Berhadapan dengan masyarakat FELDA, saya kira sahabat pasti dapat mengagak apa yang dihadapi oleh kami sebagai orang yang menjalankan misi dakwah dengan masyarakat FELDA yang diuar-uarkan sebagai tempat yang bermasalah.Saya juga sebahagian daripada FELDA. Dilahirkan dan dibesarkan di FELDA dan saya cukup masak dengan sosiodudaya setempat. Walaupun berbeza tempat, tetapi situasi yang sama. Tiada beza antara golongan muda dan tua, masing-masing mempunyai masalah tersendiri.

Saya rasa tidak perlu untuk saya mendedahkan satu persatu apa yang berlaku kepada masyarakat FELDA. Sudah sampai masanya untuk para pendakwah dan agamawan untuk sama-sama turun ke masyarakat untuk membimbing mereka yang memerlukan. Jangan sekadar duduk di tiang-tiang masjid atau duduk di bilik berhawa dingin tanpa mempedulikan apa yang berlaku kepada masyarakat. Setiap daripada kita mempunyai peranan masing-

Jadilah kita orang yang bermanfaat kepada orang lain, bukan menjadi orang yang menyusahkan orang lain.

No comments:

Post a Comment